2014-10-20 12:57

Alternative erhvervslejemål styrer helt fri af boblerisiko

Trods et rekordstort antal ledige erhvervslejemål i København fortsætter kontorbyggeriet ufortrødent. Resultatet kan nemt blive en ny boble, hvor endnu flere lokaler står ubrugte hen. Derfor er der sund fornuft i at tænke i alternativer, hvor pengene ikke bindes op i mursten, og man samtidig får lokaler efter moderne indeklima- og energistandarder.

Antallet af ledige kontorkvadratmeter i Storkøbenhavn er siden 2008 blevet tredoblet, men trods den store overkapacitet fortsætter opførelsen af nye kontorbyggerier ufortrødent.

Årsagen er ikke mindst, at mange af de ledige erhvervslejemål ikke lever op til moderne indeklima- og energikrav, og derfor kan det for stadig flere virksomheder ofte bedre betale sig at bygge nyt frem for at leje ældre lokaler.

Risiko for nye bobler

- Imidlertid skal man huske på, at selv om nybyggeriet opføres efter nutidens krav, så er der stadig en reel risiko for, at lokalerne står tomme inden for få år. Vi så det bl.a. i 1980'erne, hvor udbud og efterspørgsel på erhvervsejendomme var helt ude af takt, og mange tabte store penge på at drive og vedligeholde en masse tomme bygninger, advarer adm. direktør Claus Weppler fra Temporent, der som leverandør af kontormoduler til flere store danske virksomheder følger udviklingen tæt.

- På den baggrund er der god mening i at overveje de alternativer til nybyggeri og leje af ældre lokaler, der findes på markedet i dag. Dels for at undgå endnu en boble med det enorme ressourcespild, som altid følger med, og dels for at sikre, at virksomhedernes aktuelle lokalebehov opfyldes bedst muligt, fortsætter han.

Forener det bedste af to verdener

Blandt alternativerne til opførelse af nye kontorbygninger og leje af kontorlokaler i den ældre bygningsmasse er Temporents modulserier RUMLI og KUBIK. Den består af fleksible kontormoduler, som kan sammenbygges i op til tre etager med åbne planløsninger, kantinefaciliteter og enkeltmandskontorer, der disponeres fuldstændigt efter virksomhedens ønsker. Løsningen lejes for perioder på 24 måneder eller mere og kan være klare til indflytning på ca. otte uger.

Derudover kan modulerne udføres, så de kan efterleve de samme miljø- og energikrav som permanente bygninger, der skal DGNB-certificeres, ligesom de leveres med ventilationsanlæg og opvarmningssystemer, der sikrer et behageligt indeklima for medarbejderne.

- Fleksibilitet er ligesom indeklima og energi blevet nøgleord for virksomhederne, når de i dag går på jagt efter flere kvadratmeter. Det gør modulløsninger til et attraktivt alternativ, da de kan udføres efter samme høje standarder som permanente bygninger, men uden at man binder sin økonomi op i mursten, der kan være svære at komme af med igen. På den måde forener de kvalitetsfordelene ved nybyggeri med den økonomiske frihed i traditionelle lejemål, understreger Claus Weppler.

Mere information

Behøver du hjælp med at finde det rette modulsystem?