2016-09-26 12:48

Grønt byggeri drives frem af jakkesættene

Siden DGNB blev lanceret i 2012, er efterspørgslen efter at få papir på sin grønne bygning vokset. Det voksende antal bæredygtige kvadratmeter skyldes især, at investorerne har fået øjnene op for, at det er en god investering at bygge bæredygtigt, lyder det fra Skanskas markedschef Elo Alsing.

Bæredygtigt byggeri er ikke længere forbeholdt de varme idealistiske hjerter. Det er i høj grad de kolde kontanter, der driver udviklingen fremad. Det er nemlig de store pensionskasser, der primært investerer i DGNB-certificerede bygninger. Sådan lyder det fra Elo Alsing, markedschef i Skanska og medlem af bestyrelsen i Green Building Council Danmark:

- Udviklingen henimod et grønnere byggeri drives af investorerne. De kan se, at det giver god mening at få deres bygninger certificeret, fordi der følger en masse fordele med. Med certificeringen er investorerne sikre på, at de får en bygning med et optimalt indeklima, et lavt energiforbrug, gode dagslysforhold og materialer som ikke kræver masser af vedligehold. Certificeringen giver et papir på, at de har investeret i en fremtidssikret bygning.

Let at benchmarke

Når du bygger efter DGNB, er du sikker på, at du ikke bruger produkter, der står og afgasser. Du får med sikkerhed et godt indeklima og gode dagslysforhold – faktorer, der holder sygefraværet nede, øger produktiviteten og skaber resultater på bundlinjen. På samme måde undgår du, at viceværten skal bruge halvdelen af sin årsløn på at vedligeholde bygningen, da DGNB-certificerede materialer generelt har en længere levetid.

- Når et pensionsselskab som PensionDanmark går ud og siger, at de vil bygge DGNB-certificerede bygninger, så er det jo fordi, det giver et godt afkast. Populært kan man sige at bygningerne får en varedeklaration, som gør det muligt at benchmarke bygninger i forhold til, hvor bæredygtige de er. Derudover er det også meget lettere at foretage en due dilligence for investorer, fordi de ved, hvilke standarder huset er bygget efter, siger Elo Alsing.

Lejerne skal stille krav

En DGNB-certificering er en investering, der kræver noget ekstra arbejde i projektfasen, men som betaler sig på den lange bane. Både i forhold til bygningens værdi men også i forhold til de ansatte, der skal arbejde i bygningen. Her vil DGNB-certificeringen være med til at sikre et godt indeklima. Men på trods af det, synes meget få lejere at være interesseret i at lejemålet er DGNB-certificeret:

- For lejerne er beliggenhed vigtigst. Dernæst er der en række parametre, som også betyder meget for lejerne, når de skal finde et nyt lejemål, som fleksibilitet i indretning, fx i form af storrumskontorer og en effektiv udnyttelse af arealerne, hvilket betyder, at der er flere mennesker per kvadratmeter. Derfor virker det underligt, at man som lejer ikke tænker over at sikre et godt indeklima ved at kræve at bygningen bliver DGNB-certificeret. Et godt indeklima er med til at holde sygefraværet nede og produktiviteten oppe, så i virkeligheden burde lejerne have meget mere fokus på dette. Jeg kan kun opfordre lejerne til at tage et ekstra kig på lejemålets eller bygningens bæredygtighedsprofil næste gang, de går på udkig efter nye lokaler, slutter Elo Alsing.

 

Foto: Swecos nye hovedsæde i Ørestad tegnet af Holscher Nordberg A/S (Fotograf: Vismo)

Behøver du hjælp med at finde det rette modulsystem?