2016-01-28 9:44

Midlertidige moduler bruger energien rigtigt

Selv om de skærpede energikrav i BR15 kun gælder for permanente bygninger, står de midlertidige moduler fra Temporent på ingen måde tilbage. Faktisk er Temporents mest energirigtige modulserie så gennemført grøn, at den kan opfylde DGNB-standarden.

Med indførelsen af det nye bygningsreglement BR15 er kravet til nye bygningers energiforbrug blevet skærpet med omkring 25 pct. i forhold til BR10. Det betyder bl.a., at der fremover skal bygges med endnu bedre isolering, tættere klimaskærm, varmegenvinding og vedvarende energikilder in mente.

På forkant med grønne byggekrav

Men selv om de skærpede energikrav som udgangspunkt kun gælder for permanente bygninger, er man hos modulleverandøren Temporent for længst kommet på forkant med den grønne måde at tænke på. Adm. direktør Claus Weppler fra Temporent fortæller:

- Vi er fortalere for langsigtede, bæredygtige løsninger og udvikler vores modulsystemer med et helhedsperspektiv, som forener trivsel, miljø og god økonomi. Det betyder ikke kun, at modulerne er udført med god isolering på vægge, gulve og tag og har vandbåren varme. De bruger også eksempelvis varmegenvinding, varmepumper, solceller og tidsstyret ventilering og bevægelsesstyret belysning, individuel varmeregulering og temperatursænkning om natten, i weekender og på lukkedage. Det betyder, at energiforbruget er så lavt at det opfylder kravene i BR20.

- De mange intelligente styringssystemer gør det lettere at optimere energianvendelsen i modulerne. Samtidig har de den fordel i forhold til permanente bygninger, at de kun er i brug, så længe behovet for kvadratmeterne faktisk er der. På den måde undgår man helt automatisk det overforbrug af energi og de ekstra driftsomkostninger, som f.eks. opstår, når forladte bygninger skal holdes i tomgangsdrift på grund af udflytning eller ventetider mellem lejere, uddyber han.

DGNB-moduler til skoler

Temporent har udviklet en række forskellige modultyper, der matcher de forskellige funktionsmæssige krav, som f.eks. stilles til kontorlokaler, børnehaver, skolebygninger eller laboratorier. Fælles for dem er, at de leveres i individuelt kundetilpassede udgaver, hvor kunden selv vælger forskellige løsninger inden for f.eks. indeklimastyring, lyskontrol, opvarmning m.m.

Den mest miljøvenlige modulserie fra Temporent er den relativt nyudviklede KLOSS, der er specialdesignet til brug som skolelokaler. Serien er designet i tæt dialog med skoler, forældre og elever, og den er udført med løsninger, der gør den så energieffektiv, at den opfylder kravene i DGNB-standarden.

- Ud over en meget effektiv luftvarmepumpe bruger KLOSS-modulerne bl.a. en vandbåren radiator i stedet for el-paneler. Ventilationen er behovsstyret, og belysningen styres ved hjælp af bevægelsessensorer. Derudover er isoleringen i vægge og gulv forbedret, så den holder endnu bedre på varmen, forklarer Claus Weppler og fortsætter:

- Derudover er der selvfølgelig også den energibesparelse knyttet til modulerne, at de kun ’koster’ en brøkdel af den energi og det CO2-udslip at opføre, som permanente bygninger gør. Deres industrialiserede fremstillingsproces er langt mere effektiv end traditionelt byggeri, slutter han af.

Behøver du hjælp med at finde det rette modulsystem?