2015-09-09 15:55

Moduler sikrer fremtiden

Drømmen om eget hus og have kan være svær at realisere i en tid, hvor boligpriserne tordner derudaf. For flere familier er løsningen at slå sig ned lidt udenfor de store byer, men det stiller omegnskommunerne i et dilemma; kan vi være sikre på, at de nye skatteborgere bliver hængende de næste ti år? Skal vi udvide vores skoler og daginstitutioner eller satse på, at det hele nok skal gå, selvom børnetallet stiger?

Men måske er dilemmaet ikke helt så stort, som mange kommuner forestiller sig. I stedet for at bygge nyt kan de nemlig leje midlertidige lokaler, der er i lige så høj standard som almindelige skoler og daginstitutioner. Det giver den enkelte kommune stor frihed i dagligdagen, fordi omkostningerne kører over driftsbudgettet. Det betyder, at et stramt anlægsbudget ikke behøver at stå i vejen for nødvendige udvidelser af skoler og institutioner.

- For mange kommuner vil den bedste løsning på de demografiske udfordringer være at bruge midlertidige lejeløsninger frem for at opføre permanente bygninger. Temporære lokaler kan nemlig hele tiden flyttes derhen, hvor behovet er. Tendensen ses allerede nu rundt om i Sverige, hvor politikerne lejer midlertidige lokaler til skoler og børnehaver, så børnefamilier i nybyggerkvartererne får gode lokaler fra dag et, forklarer Claus Weppler, der er adm. direktør hos Temporent.

- Selvom mange forbinder moduler med barakker, så kan midlertidige lejeløsninger sagtens anvendes over længere perioder. Vores moduler rummer blandt andet integrerede ventilationssystemer, markedets største loftshøjde og akustikregulerende overflader, der giver indeklima og rumkomfort i mindst ligeså høj kvalitet som permanente bygninger, fortsætter han.

Økonomisk gevinst for kommunerne

Fordelen ved de midlertidige lokaler er, at kommunerne lynhurtigt kan leve op til efterspørgslen efter mere plads i skoler og institutioner. På godt to måneder kan de få en hel udskoling op at køre i flotte lyse lokaler – uden at belaste anlægsbudgettet. Og da mange kommuner har overskud på den daglige drift, er der tale om en løsning, der virkelig kan betale sig, fordi den ønskede plads kan realiseres hurtigere og med en lavere risiko end et permanent byggeri.

Behøver du hjælp med at finde det rette modulsystem?