2018-02-23 13:55

Ekspert i byplanlægning: Midlertidige løsninger skaber plads i fremtiden

Ellen Højgaard Jensen er direktør hos Dansk Byplanlaboratorium og ekspert i byplanlægning. Hun er fortaler for midlertidige byggeløsninger og mener, at de skaber plads i fremtiden. Vi har stillet hende 5 skarpe spørgsmål om midlertidighed – læs svarene her.

Hvad er fordelene ved midlertidige byggeløsninger?

Én af de helt store fordele er, at midlertidigt byggeri kan løse aktuelle udfordringer. Det kan f.eks. omhandle manglen på studieboliger i landets største byer. Her er etableringen af midlertidige boliger en god løsning, som imødekommer et stort behov blandt studerende, der står uden tag over hovedet.

Hvordan er løsningerne med til at udvikle byområder?

Med de midlertidige løsninger er det muligt at prøve nogle ting af, inden en mere permanent beslutning træffes. Man har mulighed for at ”modne” nogle byområder og derudfra beslutte, om det er områder, man bør udvikle yderligere. Løsningerne kan potentielt skabe en masse liv i byudviklingsområder.

Hvad gør midlertidigt byggeri for samfundet?

Ud over at løse aktuelle udfordringer åbnes der også en lang række døre for fremtiden. Løsningerne skaber nogle ”lommer” i byen, som giver plads til fremtidige behov. Der kan f.eks. være blevet åbnet for et område, som bygherren normalt aldrig havde haft i tankerne, når han skal bygge permanent.

Har du et eksempel på et godt midlertidigt projekt i Danmark?

Ved Køge Kyst er der blevet bygget et midlertidigt forsamlingshus, som borgerne kan booke og bruge til private sociale arrangementer. Og det er meget populært, selvom området aldrig rigtig er blevet benyttet førhen. Det har længe været tanken, at havneområdet skal udvikle sig over de kommende år, og den tanke bakker borgernes brug af forsamlingshuset op om. Med et sådant eksperiment kan man se, at borgerne har lyst til at bruge området, og at de langsomt indtager arealet.

Hvor tror du, Danmark står om 10 år, når det kommer til midlertidigt byggeri?

Jeg tror, at vi vil se meget mere midlertidigt byggeri i fremtiden. Særligt inden for studieboliger, som virkelig er en mangelvare herhjemme. Det er umuligt at forudse, hvilke behov vi har langt ude i fremtiden. Derfor er det vigtigt at kunne håndtere udfordringerne, når de opstår, og her er midlertidige byggerier den rigtige løsning.