2018-06-25 11:48

Megaskruer er vand på den bæredygtige mølle

Ny fundamentløsning, baseret på megaskruer gør at de midlertidige moduler bliver endnu mere miljøvenlige og fleksible.

Hos Temporent skaber vi midlertidige byggerier, der har så høj en kvalitet, at de bruges til kontorer, børnehaver og skoler. Modulerne kan altid tages ned og genanvendes et andet sted og er derfor en af de mest bæredygtige måder at bygge på. Nu har vi valgt at tilbyde en ny fundamentløsning, der skruer deres midlertidige moduler fast til jorden. Løsningen er baseret på megaskruer, som gør, at de midlertidige moduler bliver endnu mere miljøvenlige og fleksible.

Med store stålskruer kan vi nu fastgøre vores moduler i jorden frem for at klargøre jorden, jævne den og lægge et nyt materiale som fundament.

Løsningen har vi fundet hos firmaet Fremtidens fundament, som er eksperter i at skrue både permanente og midlertidige bygninger fast i jorden, fremfor at støbe betonfundamenter, der både er tidskrævende, invasive og besværlige, fordi der skal mange lastbiler frem og tilbage med grus og beton til byggepladsen.

Megaskruerne skaber et fundament, der er lige så stærkt og sikkert som beton. Princippet minder lidt om at sætte en teltpløk ned til et hus. Forskellen er bare, at megaskruen har gevind på, så den er nem at sætte ned, bliver meget præcist og kan nivelleres.

80 % mindre CO2 på fredet jord

Skrueløsningen er vand på Temporents mølle om at skabe bæredygtige og midlertidige løsninger, for når man bruger skruer som fundament til en bygning, fremfor at støbe et fundament i beton, så bliver det også nemmere at tage modulerne – eller alternativt en permanent bygning – ned igen og bruge den til andre funktioner eller upcycle den.

Rune Roepstorff Nissen fra Fremtidens Fundament, der leverer megaskruerne til Temporent, fortæller, at et skruefundament er en særdeles klimavenlig løsning. Blandt andet fordi et byggeri med skruefundament – og uden mineraluld – forbruger op til 80 % mindre CO2 end man ellers ville have gjort. Men der er også andre miljøvenlige fordele ved løsningen, fortæller Rune Roepstorff Nissen:

- Man kan nemt fjerne et skruefundament igen, og dermed bliver bygningen også nemmere at genanvende, hvis huset skal fjernes. Samtidig efterlader skruerne et minimalt aftryk i jorden, og derfor kan man også bygge på jord, der er fredet.

Det har Det Kgl. Teater netop oplevet, da de skulle sætte scenen op til Røde Orm i Ulvedalene i Dyrehaven, nord for København. Dyrehaven er fredet, men skruefundamentet er så lidt invasivt, at man med megaskruerne overholder fredningsbestemmelserne.

130 skruer til 1200 kvadratmeter

Et skruefundament løser også de problemer, der kan være med at bygge på en jord, der er problematisk, ujævn eller er fyldt med sten. Rune Roepstorff Nissen fortæller:

- Med skruefundamenterne skal man ikke fjerne jord eller andet. Du kan fundere direkte gennem belægninger af eksempelvis fliser, brosten, asfalt og beton. Omvendt, når man bruger et betonfundament, så fjerner du i virkeligheden jordtrykket, graver det hele op og så hælder du en sten ned i stedet for. Så det er noget smartere, det her. For du overfører jordens tryk direkte til skruen – og så bygger du på det med det samme uden den store forarbejdning.

Samarbejdet mellem Temporent og Fremtidens Fundament startede, fordi Temporent skulle skabe midlertidige kontorer til en større dansk høreapparatsvirksomhed og deres jord bestod kun af et stort lag fyld. Det var en udfordring og derfor begyndte vi hos Temporent at lede efter alternativer til at fastgøre deres moduler. Claus Weppler, som er administrerende direktør hos Temporent fortæller:

- Sammen med Fremtidens Fundament skabte vi et fundament for 1200 kvadratmeter bygninger på kun to dage. Og det er ret fascinerende at tænke på, at ca. 100 medarbejdere nu arbejder i nogle kontorer, hvis fundament består af 130 megaskruer. Så selvom vi allerede tilbyder nogle af de mest bæredygtige og fleksible løsninger på markedet, så kan man sige at samarbejdet med Fremtidens fundament kun har skruet op for den indsats, slutter Claus Weppler af.