2017-11-06 12:40

Rationelt byggeri i sin reneste form

Flere undersøgelser har udpeget præfabrikerede modulbyggerier som fremtidens byggeproces. Alligevel halter Danmark stadig bagefter Sverige, når det kommer til modulbyggeri.

Modulbyggeriet har trange vilkår herhjemme. Selvom Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) tilbage i 2015 udgav en rapport, der viste, at præfabrikeret modulbyggeri kunne være en løsning på problemet med billige ungdomsboliger, så er der ikke sket meget på modulfronten herhjemme. Og det er synd, mener Claus Weppler, adm. direktør i Temporent, der udlejer high end moduler til kontorbyggeri, skoler og børnehaver:

- Vi kan sagtens bygge billigere herhjemme, hvis vi tager modulbyggeriet til os som i Sverige. Her har de i mere end 50 år bygget huse ud af moduler og har forfinet teknikken. Det betyder, at vi nu i Temporent kan tilbyde midlertidige moduler op til 4 meter i bredden.

Rationel byggeproces inden døre

Den helt store fordel ved modulbyggeri er den industrielle fremstillingsproces. Modulerne produceres inden døre på fabrik og skal efterfølgende blot samles ude på byggepladsen. Det skaber et langt mere effektivt og enkelt byggesagsforløb for alle parter.

- Når du arbejder med moduler, forsvinder risikoen for vejr- og sæsonbestemte forsinkelser. Derudover er produktionsforholdene skarpt kontrollerede, så både tidsforbrug og kvalitet løbende kan optimeres. Vi har stort set intet spild, så det er også en meget miljøvenlig måde at bygge på, siger Claus Weppler.

Temporent lejer moduler ud til kontorbyggeri, skoler og børnehaver, der har behov for ekstra kvadratmeter nu og her. Det smarte ved at leje moduler er, at udlejningsperioden kan skræddersys til dit behov. Har du kun brug for ekstra kvadratmeter i ti år, kan det faktisk bedst betale sig at leje modulerne frem for at bygge nyt:

- Flere internationale virksomheder bruger vores moduler som en ventil for deres vækst. Når de har travlt, mander de op i medarbejdere og kontormoduler. Når aktiviteten falder, skalerer de ned og fjerner nogle af kontormodulerne. På den måde undgår de at stå med tomme mursten, når aktivitetsniveauet falder, siger Claus Weppler.

Temporents moduler kan varieres og tilpasses det konkrete projekt. Det betyder, at projekterings- og opførelsesomkostninger bliver holdt på et minimum.

- For vores eget vedkommende betyder det, at vi kan levere nøglefærdige kontorer, børnehaver, skoler, daginstitutioner m.m. inden for en tidshorisont på blot seks til otte uger, fra kontrakten er underskrevet. Og kunderne kender fra starten omkostningerne for den samlede periode ned til mindste 25-øre. Der er ingen uforudsete udgifter at tage højde for, siger Claus Weppler.

Kvalitet og bæredygtighed

Modulbyggeri har tidligere haft en negativ klang. Men udviklingen i branchen har for længst gjort moduler til en kvalitetsvare, hvor der konkurreres på energireduktion, bæredygtighed og indeklima. Det giver med andre ord ikke kun god økonomisk mening at kigge i modulernes retning. Også kvalitetsmæssigt er fordelene til at føle på.

- Sunde og attraktive opholdsrum er alfa og omega for vores kunder. Derfor håndplukker vi alle løsninger fra øverste hylde, uanset om vi snakker materialevalg, planløsninger eller tekniske systemer og installationer. Samtidig lægger vi os i selen for at skabe de mest bæredygtige løsninger. Vores mest miljøvenlige modulserie kan faktisk leve op til kravene for bygninger certificeret efter DGNB-ordningen. Du kan derfor med god samvittighed flytte ind i vores pavilloner, slutter Claus Weppler.