2017-12-08 10:09

Valg af moduler er afgørende for energigevinst

Der er god gevinst ved at vælge moduler med energimæssige fordele. Besparelserne viser sig på fremtidige omkostninger, hvilket er værd at tage med i betragtning, når indkøbsafdelingen leder efter modulleverandør.

Energiforbruget kan hurtigt skride, når frosten begynder at bide udenfor. Det sætter sine spor på driftsudgifterne og har i sidste ende indflydelse på årsregnskabet.

Når indkøbsafdelingen står for at skulle vælge moduler, kan det derfor godt betale sig at medregne fordelene ved energibesparende moduler. For selvom bygningsreglementet overholdes er det ikke ensbetydende med, at driftsudgifterne er bæredygtige. På den front mangler der noget vejledning i valg af moduler, så indkøbsafdelingen ikke kun kigger på bygningsreglement og leje, men også på driftsmæssige gevinster.

- Det giver god mening at kigge på energiforbruget som en del af de samlede omkostninger ved midlertidige lokaler. Prisen og lejen kan ikke rigtigt adskilles fra de besparelser der er ved at vælge moduler med energimæssige fordele, forklarer Torben Sloth, regionschef i Temporent, der udlejer midlertidige lokaler til blandt andet kontorer, skoler og daginstitutioner.

Solceller og varmepumpe holder forbruget nede

Temporent tilbyder moduler, der primært er længere fremme på energifronten end andre modulproducenter. De midlertidige lokaler er udstyret med solceller og varmepumpe, hvilket holder energiforbruget nede på et minimum. Solcellerne er så effektive, at når der kommer 1000 watt ind, kommer der 4.500 watt ud i varmesystemerne. Den energi solcellerne producerer bliver på den måde brugt i varmepumperne, som varmer vand op til både opvarmning og brugsvand.

Økonomiske fordele

For at en luft til vand varmepumpe fungerer optimalt kræver det god isolering. Modulerne fra Temporent er derfor udstyret med isolering i vægge, gulv og lofter for at sikre et godt indeklima og et lavt energiforbrug. Fordelen ved luft til vand varmepumperne er, at opvarmningen sker ved, at vandet cirkulerer rundt i rummene. Det sikrer en mere stabil varme i modsætning til luft til luft varmepumper, hvor varmen kan have svært ved at fordele sig i alle rum.

- Vi kan virkelig se en økonomisk gevinst for vores kunder, efter at vi har udstyret modulerne med vedvarende og effektive energiløsninger. Derfor vil vi også gerne opfordre indkøberne til at tage det med i budgetovervejelserne. For der er penge at spare på driftssiden ved at have fokus på energi – og så er det jo også en ekstra bonus, at løsningerne giver øget komfort og reducerer ressourceforbruget til gavn for miljøet, lyder det fra Torben Sloth.